Tips & Recept

Guldet från naturen

Det bästa för hår och hud (och mage) hittar du oftast i skafferiet. Jag gör ofta honungsinpackning på mina kunder på salongen. Men detta är väl en av de enklaste behandlingarna att göra själv hemma.

Du måste värma honungen lite. Ungefär till kroppstemperatur. Aldrig för varmt för då förstör du alla de fina ämnena i honungen. Enklast gör du det i ett vattenbad. Rör om och håll koll på temperaturen. Honungen blir flytande när du värmer den vilket gör att du lätt kan massera in den i nytvättat och handdukstorkat hår. Massera in det direkt innan den kallnar och stelnar igen.

Blöt en handduk i hett vatten, vrid ur den och vira den runt huvudet. Passa på att vila eller meditera under tiden honungskuren verkar. Spring inte omkring och försök vara duktig utan unna dig en lyxig avkoppling!

Efter 30-60 minuter sköljer du med ljummet vatten. Ej schampo och balsam!
Håret blir härligt, glansigt och kraftfullt. Har du ljust hår kan du t.o.m. se en viss färgskiftning mot det gyllene hållet.
Undvik stylingprodukter – njut av naturen i stället.

Är du en riktig ”torris” kan du även prova detta recept:
Blanda ungefär lika delar av honung, ägg gula och någon olja (t.ex. olivolja, mandelolja eller avokadoolja). Fördela i nytvättat och handdukstorkat hår. Skölj ur efter 30-60 minuter.
Puhs honung

 

Ekofrisörens örttips m.m.

Vår kryddkistaVid de sköljningar som nämns rekommenderar jag att man tar vara på sköljvattnet, stå över en stor skål, så att du kan skölja i samma vatten upprepade gånger. Massera och krama in örtavkoket i håret.

Örter för mörkt hår

Salvia, Rosmarin, Vildvin, Mejram, Lagerblad, Nässlor, Lavendel, Fläderbär, Jordgubbsblad.

Blanda de örter du vill ha. Tag ca 2 msk till ½ liter kokande vatten. Låt dra minst en halvtimme under lock. Sila och använd som sköljvatten. Massera gärna in det.

Örter för ljust hår

Kamomill, Kungsljus, Rabarberrot, Ringblomma (lite rödton).

Blanda de örter du vill ha. Tag ca 2 msk till ½ liter kokande vatten. Låt dra minst en halvtimme under lock. Sila och använd som sköljvatten. Massera gärna in det. Du kan även tillsätta lite citron eller äppelcidervinäger.

NÅGRA FAVORITER:

Rosmarin

rosmarin

Rosmarin är särskilt lämpligt för den som har mörkt hår. Rosmarinolja gör trassligt hår lätt att reda ut och får det att blänka.

Blanda 2 msk rosmarin, ½ liter kokande vatten, knappt 1 dl mandelolja och 20 droppar lavendelessens. Det blir en doftande inpackning för mörkt hår.

Rosmarin ger håret nytt liv och ökad volym. Det får en lyster och hjälper till att få mjällen att försvinna.

Salvia
salvia 

Används för att göra mörka hår mörkare. Motverkar mjäll. Används även invärtes vid besvärande svettningar, matsmältningsproblem och som gurgelvatten vid inflammation i mun och svalg. Antiseptiskt och läkande som omslag.

Rabarberrot

rabarberrot

Används för ljusa hår. Kan redan vid första sköljtillfället ge en honungsgul nyans som bar blir mjukare och får en djupare guldton vid upprepad behandling. Med rabarberrot kan man även färga mörkblont hår gullgult eller ge brunt hår en fin guldton.

Blanda 4 msk rabarberrot och ¾ liter vatten (eller vitt vin). Låt sjuda i 20 minuter och sedan dra under lock i flera timmar. Dränk in håret flera gånger eller gör en inpackning. Tag i så fall 1½ dl kaolinlera till 3 dl av dekokten. Tillsätt en vispad äggula, ½ tsk äppelcidervinäger och 1 tsk veg. glycerin. Inpackningen måste sköljas ur.

Kamomill
kamomill 

Denna vita och gula blomma har en förmåga att göra råttfärgat och blont hår ljusare. Se ”Örter för ljust hår”.

Ringblomma
ringblomma 

Renande och cirkulationsstimulerande. Är bra hjälp vid sårläkning.

Nässla

nässla

Av alla gamla örter ansågs nässelsaft vara tillförlitligast som hårbehandlingsmedel. Särskilt effektivt skulle det vara mot mjäll. Gör en stark infusion genom att hälla ½ liter kokande vatten över fyra msk nässelblad. Låt stå flera timmar. Tillsätt ¾ dl äppelcidervinäger till den silade nässelsaften, då håller den sig längre. Massera in i hårbotten varje kväll.

Nässlan har en läkekraft både i rot, stjälk, blad och blommor. Nässelte är bra vi grusbildning i njurar och blåsa, huvudvärk och eksem. Den ökar järnhalten i blodet och är mycket bra för hårväxten.

Kungsljus
kungsljus 

Gör en infusion på bladen. Används som sköljning. Se ”Örter för ljust hår”. Ger en gyllene glans.

Persilja

persilja

Persiljan kan användas som ett sista sköljvatten efter schamponering, eller bara för sköljning för dig som inte använder schampo. Det ger fin glans. Kok persilja i vatten i 20 minuter, sila och använd vätskan.

Snabb proteinkur

1-2 ägg (beroende på hur skört håret är)

1 msk ricinolja (eller vetegrodds- oliv- eller majsolja)

1 tsk vegetabiliskt glycerin

lite äppelcidervinäger

Schamponera håret. Handdukstorka. Vispa samman alla ingredienserna. Gnid in det i håret och låt sitta en halvtimme. Skölj.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är ett mycket gammalt sköljmedel och passar de flesta hårtyper, därför att det hjälper till att återställa syrabalansen efter tvätt med schampo. Vinägern sköljer också bort ev. schamporester ur håret. Den måste spädas med vatten. En del vinäger + 8 delar vatten. Utmärkt även för kroppen. Återställer hudens syrahölje och motverkar klåda och torr, flagnande hud.

LITEN SAMMANSTÄLLNING:

För att motverka mjäll
Brännässla, kamomill, kardborrerot, persilja, rosmarin, snärjmåra, timjan, vitlök och gul lök (effektiv men illaluktande) och åbrodd.

Irriterad hårbotten
Kamomill, kattmynta (blad o blommande skott) och vallört

För mer volym och lyster
Brännässla, fräken, lindblommor, persilja, ringblomma, rosmarin, salvia, trädgårdskrasse, vattenkrasse och åbrodd

Balsam för torrt hår
Brännässla, fläderblom, kardborrerot, läkemalva, persilja, salvia och vallört

Balsam för fett hår
Citronmeliss, citronsaft, lavendel, mynta, ringblomma, rosmarin, röllika, trollhassel och åbrodd

För grått hår
Stockros (blåröda blommor) – tar bort gula skiftningar, dekokt.

—————————————————————————–