Topp 10 livsmedel att äta för starkare och friskare hår

 

När det kommer till friskt hår är det inte bara yttre faktorer som spelar roll. Precis som vilken annan del av din kropp behöver cellerna och processerna som upprätthåller ett starkt och friskt hår en balancerad kost. VeckoRevyn listar 10 viktiga livsmedel.

 

Det tar ofta längre tid att märka förändringar (både bra och dåliga sådana) i ditt hår än på din hud. Efter bara en vecka med dålig kost kan exempelvis finnar poppa upp medan det kan dröja månader innan en osund kost märks på ditt hår. Och grunden till ett frisk hår är välmående hårsäckar.

Ät en balanserad, vairerad och proteinrik kost som foksuerar på de 10 livsmedlen nedanför.

Och kom ihåg, även andra saker påverkar kvalitén på ditt hår. Rökning, obalans i hormoner, stress och sömnbrist, liksom stylingslitage kan också ha inverkan på hur ditt hår känns och ser ut.

1. Lax

Förutom att lax är rikt på protein och D-vitamin, (som båda stärker ditt hår), är den verkliga stjärnan i lax omega-3. Omega-3 är fettsyra som inte kroppen skapar på egen hand men som i flera stora undersökningar har visat sig ha supereffekt på vår hälsa. När det gäller ditt hår, gör omega-3 hårstråna starkare och hjälper till att hålla din hårbotten återfuktad.

Inte jätteförtjust i lax? Sardiner, sill, makrill, avdokado och pumpakärnor är också fullproppade med bra fettsyror.

2. Valnötter

Valnötter den enda nötsorten som är rik på omega-6 och omega-3. De är också fullproppade med biotin och E-vitamin, som hjälper till att skydda dina celler mot DNA-skador. Eftersom ditt hår inte får supermycket skydd från solen är detta extra viktigt. Valnötter innehåller också koppar, en mineral som hjälper till att bevara din naturliga hårfärg. Ett bra tips är att använda valnötsolja i din matlagning.

3. Ostron

Brist på zink i kroppen kan leda till håravfall och torr och flagig hårbotten (detta gäller även dina ögonfransar). Ostron är rika på zink och även på protein och eftersom hårstrån till 97% består av just protein är det viktigt att få i sig tillräckligt. Annan mat som är rik på zink och protein är sojabönor, räkor, nötter och ägg.

4. Sötpotatis

Sötpotatis innehåller massor med anioxidanter och betakaroten, som din kropp omvandlar till A-vitamin. Alla kroppens celler behöver a-vitamin och hjälper till att hålla din hårbotten lagom ”oljig”. Brist på a-vitamin kan leda till kliande hårbotten och mjäll. Betakaroten hittar du även i morötter, mango, pumpa och aprikoser.

5. Ägg

Ägg är laddade med protein och nyckelmineralerna zink, selen och järn. Särskilt järn är viktigt eftersom det hjälper cellerna att förse hårsäckarna med syre. Bra alternativ är kyckling och alla typer av fisk.

6. Spenat

Järn, betakaroten, och C-vitamin i spenat hjälper till att hålla hårsäckarna och hårbottnen på topp. Även broccoli järnrikt och nyttigt!

7. Linser och ärtor

Små, men kraftfulla! Ärtväxter innehåller massor med protein, järn och biotin. Spetsa dina sallader eller soppor med linser, sojabönor och kidneybönor.

Grekisk yoghurt

Bra frukost och mellanmål! Grekisk yoghurt är laddat med hårvänligt protein, B5-vitamin och D-vitamin. Även keso är perfekt som tillbehör till ditt mellanmål.

Blåbär

Blåbär är riktiga superhjältar när det kommer till antioxander och C-vitamin. C-vitamin är viktigt för blodcirkulationen i hårbottnen och därmed för hårsäckarna. Fullt med C-vitamin är det också i kiwi, sötpotatis och jordgubbar.

Fågel

Magert kött från fågel är väldigt proteinrikt och även rikt på zink, järn och B-vitaminer. De viktigaste byggstenarna för ditt hår alltså!

Källor: Webmd.com, Vårdguiden.se, Wikipedia.com

Inga svar på “Topp 10 livsmedel att äta för starkare och friskare hår”. Svara du!

Sommar, sol och semester!

Jag jobbar t.o.m. 17 juni.
Fram tills dess finns det i nuläget inga tider kvar.
Sen blir det min längsta semester någonsin… i alla fall sedan jag startade företag.
Om jag inte minns fel så har jag haft fem veckor en gång när jag jobbade på kommunen.

Den 15 juli är jag tillbaka på salongen. Jag kommer under en del av semestern att vara utomlands och inte ha telefon med mig. Så om du vill boka en tid tills jag kommer tillbaka så kan du lämna meddelande via telefonsvararen, mail eller sms, så hör jag av mig så fort jag kan.

Önskar dig en riktigt skön och avkopplande sommar!
Nina

Inga svar på “Sommar, sol och semester!”. Svara du!

Nelson

Välkommen Nelson!
En liten hund döpt efter en stor man (syftar på Mandela och ingenting annat).
Vår nya familjemedlem. En Portugisiskt vattenhund som föddes 5 april, och för en vecka sedan flyttade hem till oss.
Världens goaste hund!
En av fördelarna med det lilla undret är att han är bra för allergiker och han fäller ingenting. Skönt!

  Inga svar på “Nelson”. Svara du!

Temakväll och debatt. GMO-Hot eller framtid?

Temakväll och debatt
GMO-Hot eller framtid?
 
tors 22 maj kl 18.30

Dagens GMO-debatt är het både globalt, inom EU och i Sverige.
Ecotopia arrangerar därför en temakväll kring genmodifierad gröda.
Denna temakväll belyser olika ståndpunkter inom dagens GMO-debatt.
Fyra experter svarar på kvällens fråga GMO – Hot eller framtid?
ur var sitt perspektiv som forskare, biodlare, politiker och lantbrukare.
Därefter inleds debatten och vi välkomnar dig att även här inta din egen
ståndpunkt. Moderation: Paul Seugling, lärare på Göinge utbildningscenter.
Expertpanelen består av följande representanter:
Riksförbundsstyrelsen LRF
Bengt Persson, lantbrukare
Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU)
Åsa Grimberg, forskare på avdelningen Växtförädling
Linas & Binas, Biodlarnas Riksförbund 
Lina Norsell, KRAV-certifierad biodlare och äppelodlare
EU-parlamentskandidat
Lotta Hedström (mp)
Tid: Torsdagen den 22 maj kl 18.30
Plats: Ecotopia på Österlen
(utmed väg 19 mellan Skåne Tranås och Brösarp)
Pris: 100:- (ingen anmälan).
Ekofik: Vi serverar vegetariska smårätter på beställning, tfn 0705-774 784
Mer info: www.ecotopia.se
Vidarebefordra gärna detta utskick till intresserade personer i ditt nätverk!
Välkommen! 

Bondrum 1334
SE-273 95 Tomelilla
tel: +46 417 23034
mob: +46 703330818
Inga svar på “Temakväll och debatt. GMO-Hot eller framtid?”. Svara du!

Tips

Ekologisk odlingskurs

Året i den ekologiska trädgården

En grundkurs i Organisk-Biologisk odling med både teori och praktik

2-4 maj 


Efter succén 2013 håller Åke Wikström även årets odlingskurs på Ecotopia. Kursen vänder sig till dig, som vill börja odla i mindre eller lite större skala. Du behöver inga förkunskaper. Har du odlat innan, så lär du dig säkert mycket nytt ändå. Vi ger en grundlig genomgång av hur samspelet mellan mikrolivet i jorden och plantorna är en förutsättning för all odling. Vi går igenom alla moment i trädgården under året från plantuppdragning till skörd och förvaring. Vi tittar lite i trädgården på Ecotopia och pratar om varför ekologisk odling är nödvändig för att rädda vårt klimat och vår miljö.

Kursledare: Åke Wikström är sedan 30 år organisk-biologisk odlare och driver företaget Hållbar hälsa 

När: Fredag den 2 maj kl 18.30 till söndag kl 16. 

Kursavgift inkl vegetariska måltider och fika: 2150 sek. 

Rabatt för studenter och pensionärer: 600 sek. Partnerrabatt (2 personer): 1200 sek

Sista anmälningsdag: 23 april 

Anmälan och info: www.ecotopia.se
Välkomna!

Bondrum 1334
SE-273 95 Tomelilla
tel: +46 417 23034
mob: +46 703330818
Inga svar på “Tips”. Svara du!

Beprövat!

Jag älskar att tipsa om de bra sakerna vi har i skafferiet. De kan användas till så mycket mer än bara bakning och matlagning.

Jag har inte använt schampo till mitt hår på flera månader. (Trots att jag säljer schampo). Men jag vill testa andra alternativ. Det senaste jag använde var bikarbonat som schampo och äppelcidervinäger som balsam. Strålande resultat!

Honung, äppelcidervinäger, olja och olika örter har ju varit favoriter länge – men nu har jag fått en till. Och jag verkar inte vara ensam om det!

Bikarbonat!

Det finns hur många tips som helst om man googlar. Det blev min räddning när vi åkte på influensan lagom till sportlovet. Inte för att jag orkade sporta så mycket. Det mest krävande jag gjorde den veckan var väl att linka ut till toaletten, men den elaka hostan blev betydligt bättre av bikarbonat.

Läs mer på Sanna Ehdins sida.

Men fortsätt gärna att leta vidare. Jag har precis beställt tre kilo!

Inga svar på “Beprövat!”. Svara du!

Till och med när det är grått…


Jag beundrar mina systrar som är så flitiga med att skriva. Länkar idag till Marthinas blogg från hennes senaste besök på Österlen. Men läs gärna mer på bloggen. Och titta på alla fina bilder hon tar!

Själv älskar jag att skriva men det fastnar liksom i huvudet för det mesta. Tankar, tankar, tankar…  Ibland händer det saker med papper och penna, eller i andra hand pc:n. Men ofta lagras orden bara någonstans i hjärnarkivet. Någon gång kommer de kanske ut. Eller så behåller jag den för mig själv. Kanske säkrast så…

Varsågoda:  Holmbytorp!

Inga svar på “Till och med när det är grått…”. Svara du!

Snart!

Snart är sommaren och jordgubbarna här!
Jo, faktiskt! Det går snabbt. Nu går vi mot ljusare tider för varje dag. Så varför bekymra sig om vädret. Det är en av få saker som vi inte kan göra så mycket åt. Vi får glädjas åt att vi slipper skotta snö.

Livet på Ekosalongen är igång igen efter ledigheten. En ledighet som kändes extra lång i år. Men för min del passade det utmärkt efter månader av ryggont.

Igår fick jag årets första tulpaner. Tack kära Abrahamssons!

Själv har jag  en konstig regel som säger att jag inte får köpa tulpaner innan den riktiga vårdagen har kommit. Ni vet den där speciella dagen när man öppnar dörren och känner liksom på lukten att NU är det vår. Just idag! Det finns bara en sån dag varje år.
Då får jag köpa tulpaner! Och gula ska de va. Min mormor älskade gula tulpaner.

Men ta emot tulpaner är helt ok 😉

Inga svar på “Snart!”. Svara du!

Ett minne från 2013

Jaa, jag vet! Jag är urusel på att uppdatera. Men livet innehåller ju så mycket annat som är både kul och viktigt och nödvändigt.

Jag har så många uppslag på texter och bilder till denna sida men det kommer liksom alltid något annat emellan.

Men nu är det snart ett år sedan jag och en av mina systrar, Marthina på Holmbytorp, var på en jättetrevlig kundkväll hos Finn och Elisabeth Lendelund utanför Staffanstorp. Det har gnagt lite att jag inte skrivit om detta så nu kommer några av min systers bilder från den kvällen.
Det var den 23:e maj 2013. På slingriga grusvägar hittade vi till slut fram till en fin gård och möttes av denna vackra entré.

Innanför dessa dörrar möttes vi av en chokladfontän!

Vilket välkomnande!

Vi handlade, gick tipsrunda, fick en fantastisk måltid och information om nyheter och annat.
Och som lite grädde på Irish coffeen fick jag en ansiktsbehandling. mmmmm…..

Finn startade Crearome, och har skrivit flera böcker i ämnet naturkosmetik. Tillsammans med hustrun Elisabeth har de nu Naturkosmetikkompaniet.

Jag hade den äran att få vara deras frisör på bröllopet och ”fixade” både Elisabeth och döttrarna. Kärlek! <3

 

 

Inga svar på “Ett minne från 2013”. Svara du!