Temakväll – Ekologisk hårvård

Nu är det snart dags. Först på torsdag och sedan en kväll till i november. Jag vill, som sagt var, gärna föra vidare de erfarenheter jag fått under min tid som ekofrisör, nu när jag inte själv kan jobba mer. Nu kör vi två informations-/ inspirationskvällar hos Laura. Och om ett par veckor träffar jag en frisör från Umeå. Kul!

header2_ekologisk_harvard

En temakväll om hårvård på Lauras salong i Tomelilla

Datum: 15 september 2016

Tre lokala tjejer – två frisörer och en produktsäljare håller i denna temakväll. Alla tre brinner för ekologisk hårvård och vill se nöjda kunder samtidigt som de värnar om miljön och vill bidra till en hållbar utveckling.

Som frisörer är de idag angelägna om att skapa en harmonisk miljö – både för sina kunder och sig själva. En lugn och fridfull miljö utan kemikalier och stress. Inte som tidigare då de arbetade traditionellt. Frisöryrket är deras liv!

20160711_163941panorama

Denna kväll är en av två kvällar då de berättar om hur de arbetar och vilka produkter de gärna väljer. Förutom information om ekologisk hårvård presenteras rena, oblandade växtfärger. Du får uppleva en demonstration av produkter på utvald kund samtidigt som det bjuds på fika.

Välkomna!

2016_laura_fernandezLaura Fernandez, Tomelilla, utbildade sig till frisör i Uruguay. Hennes yrkeskunskaper har validerats i Sverige och efter sju år som anställd frisör öppnade hon 2007 sin egen frisörsalong – Lauras salong i Tomelilla. Laura sätter den nöjda kunden i fokus samtidigt som hon värnar om dess hälsa och en hållbar miljö.

2016_nina_ljunggrenNina Ljunggren, Rörum, öppnade Österlens första Ekosalong i augusti 2006. Nina arbetade som “vanlig” frisör i tio år, och sedan som ekofrisör och egen företagare i tio år. Som ekofrisör har hon länge arbetat med huvudmassage, energiklippning och växtfärgning och hunnit utveckla egna idéer och erfarenheter om hur man arbetar med detta på bästa sätt. Nu överlåter hon denna erfarenhetskunskap och sin produktvisdom till sin kollega Laura Fernandez.

2016_anita_wederbrandAnita Wederbrand, St. Olof, startade TT Naturals AB / hennabutiken.se 2012. Detta då hon inte enkelt kunde få tag i rena växtfärger i Sverige. Hon hittade en nisch i marknaden som väntade på att fyllas. Hennes intresse för naturliga produkter har funnits sedan tonåren, sedan drygt 15 år med fokus på hud- och hårvård. Grunden i företaget är att tillhandahålla rena, oblandade växtfärger.

När: Torsdagen den 15 september kl. 18.30 – ca. 21
OBS! Plats: Lauras Salong, Bangatan 10, 273 34 Tomelilla, mob 0701-48 43 74
Mer info: Skriv till eller ring 0703 330814.

Samordnare:
Bildresultat för ecotopia

Inga svar på “Temakväll – Ekologisk hårvård”. Svara du!

10-års jubileum som inte blev av… men…

header2_ekologisk_harvard
Ja, i maj blev det klart. Österlens Ekosalong finns inte mer. P.g.a. de rygg- och nackskador jag fick av bilolyckan får jag inte vara frisör mer.
Förra gången jag skrev här så förstod jag väl att det skulle bli så men nu är det definitivt.

Nu i augusti skulle jag firat 10 år som Ekofrisör. Nu blir det att genomgå en rehabutredning i stället. Livet tar oförutsägbara vändningar ibland.

Jag har dock samlat på mig en hel del erfarenheter av ekoprodukter och annat under dessa tio år som jag gärna vill föra vidare. Tillsammans med Ecotopia, Lauras salong och Hennabutiken kommer jag under två kvällar i höst att berätta om ekologisk hårvård. Jag kommer att ge vidare mina kunskaper till Laura Fernandez som gärna vill arbeta mer och mer för en hållbar framtid. Vi använder oss av Hennabutikens fina produkter och Anita Wederbrand kommer att berätta om sitt företag och sina erfarenheter.
För arrangemanget står Ecotopia på Österlen som drivs av Karin Malmgren, som också närvarar och berättar under de två kvällarna.

Läs mer om de båda evenemangen på Ecotopias hemsida Här1 för den 15/9 – och Här2 för den 2/11

Hoppas vi ses!
Stor, varm kram
Nina

Ett svar på “10-års jubileum som inte blev av… men…”.

Nässelschampo

Som ni kan se i två tidigare inlägg så måste jag tyvärr hålla salongen stängd. Men jag vet att många av er kunder har blivit förälskade i nässelschampot som jag sålt i snart tio år. Kerstin och Ingrid som tillhandahållit mig med denna fina produkt vill gärna att ni ska kunna köpa den även i fortsättningen.

För att bestämma när och var ni kan köpa nässelschampo – kontakta Kerstin på mail: nasselschampo@okraft.nu eller telefon 070 929 85 80.

Inga svar på “Nässelschampo”. Svara du!

Fortfarande stängt!

Hej kära kunder!
Jag har ju lovat att uppdatera lite här, så nu kommer en lägesrapport.
Min nack- och ryggskada som jag fick efter bilolyckan var allvarligare än jag först befarade. Jag är just nu sjukskriven från frisöryrket och genomgår en utredning, men min läkare och sjukgymnast är eniga om att jag inte kan utföra det jobbet i framtiden.
Ledsamt nog får jag hålla med dem. Det känns väldigt tråkigt när man byggt upp en verksamhet precis så som man vill ha den, och så var det ju dags att fira tioårsjubileum i augusti.
Men jag får inse att det inte går. Redan efter ett par timmar vägrar armar och rygg att samarbeta, och har man väldigt ont så gör man inget bra jobb heller.
Nu är väl inte sista ordet sagt ännu – men det ser inte så ljust ut för tillfället.

Å andra sidan så har jag fått hem min man från sjukhuset. Vad som hände kan ni se i förra inlägget.
Efter några tillbakagångar med infektioner m.m. så verkar det gå på rätt håll nu. Det är tufft och han har ont, men det är ju mycket stora ingrepp han gått igenom.
Nu hoppas vi att allt ska fortsätta att gå mot det ljusa hållet. Jag tycker det räcker med olyckor på ett tag.

Vill samtidigt passa på att tacka med hela mitt hjärta för alla hälsningar, varma ord, blommor och böner som strömmat in från alla håll.
Skriver mer när det dyker upp något nytt.

Stor kram – Nina

Ett svar på “Fortfarande stängt!”.

Just nu är salongen stängd

P.g.a. tråkigheter vi råkat ut för håller jag salongen stängd en tid framöver. Jag meddelar här när det blir någon förändring, och hoppas ni har förståelse för det.

Min man ligger på sjukhus för brusten kroppspulsåder och andra komplikationer som kom till följd av det. P.g.a. det, och hur det påverkar hela familjen (men även för wiplashskadan som jag fått efter bilolyckan vi var med om i slutet av oktober) så är jag nu sjukskriven.

Det är lite svårt att säga nu hur det blir men jag uppdaterar läget här på hemsidan.

Var rädda om er – man vet aldrig vad som händer i morgon!

Kram
Nina

Ett svar på “Just nu är salongen stängd”.

Årets semester

…startade sent. Onsdagen den 22/7 tar jag semester.
Jag kommer att vara ledig t.o.m. 14/8.

Under den perioden arbetar jag några dagar, men de är redan fullbokade från morgon till kväll så jag skriver inte ut dem här. Skulle du bara vilja komma och handla något så skicka mig ett sms (073-999 96 91) så ska jag meddela när det går bra.

Önskar er alla en skön sommar och ledighet. Hoppas ni hittar tillräckligt med solstrålar för att fylla på ljus- och D-vitaminlagret inför vintern.

Inga svar på “Årets semester”. Svara du!

Nytt år – Nya drömmar

Vad ska vi tänka på inför det nya året (som visst pågått en hel månad redan utan att jag hunnit med att märka det) ?

Jag hoppas att det blir lite lugnare – men ändå inte tråkigt.
Att jag får mer gjort – utan att gå i väggen.
Att hela familjen får vara friska – heja korngräs och ingefära!
Jag hoppas att jag kommer att utnyttja mitt gymkort –  i lagom dos.
Att jag hinner läsa massor av bra böcker – för jag lär ju inte skriva en egen detta året heller….

Men vad tycker andra att man ska tänka på?

Skatteverket:
Att betala in pensionspremier, kvitta aktievinster mot aktieförluster och betala rot- eller rutarbete.

Sveriges radio, studio ett:
(Ställer en fråga istället för att tipsa) Nytt år, dags att tänka om? Borde vi ägna oss mer åt ”konstruktiva” och positiva nyheter i SR?

Uppsala Nya Tidning:
Dags att tänka nytt och framåt och våga bryta nyårstraditionen med hummer och oxfilé. Numera är det lyx att tänka i säsong och välja så naturligt som möjligt. Fira nyår med grönkål, vilt och pumpa. Avsluta med en spännande smaker av lakrits och citron.

Företagshälsan i Jönköping:
 Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.  Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.  Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.  Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.  Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.  Minska på socker, salt och mättat fett.

Svenskt näringsliv:
Under 2015 kommer löneväxling bli populärt. Nästa år sänks avdragen för privat pensionssparande samtidigt som jobbskatteavdraget antagligen kommer att trappas ner. Det gör att det kommer att löna sig för fler anställda att löneväxla mot extra pensionsavsättningar.

Okänd bloggare på Devote:
Det här ska jag försöka bära med mig in i nästa år: Lev för dig själv. Försök skapa din egen lycka. Ta ansvar för dig själv och bry dig inte för mycket om vad andra tycker och tänker. Följ dina drömmar. Skapa din egen framtid. Inget är omöjligt.

Inga svar på “Nytt år – Nya drömmar”. Svara du!

Hudkräm

Den här krämen innehåller riktigt fina och vårdande ingredienser.
Den är egentligen ganska enkel att tillverka själv.
Allt handlar om rätt temperaturer, hög renlighet, noggrann mätning och att mixa noga och länge.
Jag har plockat lite från olika recept och satt samman vad jag tycker är en jättehärlig hudkräm.

      

Recept:
1 dl Ekologisk Kallpressad Aprikoskärnolja
1/2 dl Ekologisk Tistelolja
20 g Ekologiskt Sheasmör
20 g Ekologisk Kallpressad Kokosolja
20 g Ekologiskt Bivax
1 1/2 dl Hydrolat av Rosmarin, äpple och apelsin (går även bra med destillerat vatten)
1 msk Vegetabiliskt Glycerin
3 droppar Naturlig E-vitamin
50 droppar Eterisk olja av Granatäpple, Blodapelsin och lite lavendel

Tag en värmetålig skål och häll i oljorna, kokosolja, sheasmör och bivax. Smält sedan ingredienserna i ett vattenbad. När allt smält samman (ca 70 grader) kan du ställa skålen åt sidan och värma upp Hydrolaten. Temperaturen på olja/fettblandningen och hydrolaten ska vara så lika som möjligt, ca 40-50 grader.

Ta då en stavmixer och börja mixa ned hydrolaten droppvis i olja/fettblandningen, lite i taget. Väldigt viktigt att bara mixa ned lite i taget och att mixa noga. Mot slutet kan du hälla i Glycerin i det sista av infusionen och mixa ned tillsammans med E-vitamin.

Mixa sedan några minuter därefter så att krämen blir riktigt jämn och fin. När krämen svalnat kan du mixa i de eteriska oljorna och sedan hälla upp i fina burkar.


Några av de redskap som behövs: Våg, Värmetålig skål, Termometer, Stavmixer, Slickepott. Viktigt att tänka på är att alla redskap är riktigt rena, då blir hållbarheten på krämen längre.
Förvara gärna krämen mörkt och svalt, går också bra att förvara i kylskåp för längre hållbarhet. Hållbarheten på krämen i rumstemperatur kan variera något men brukar ligga på mellan 2-3 månader.

Recept: Österlens Ekosalong 073-999 96 91

Inga svar på “Hudkräm”. Svara du!

Ecotopias höst- och vinterprogram


Utbildningar info och anmälan: www.ecotopia.se

26-28 september
Kurs – Ecotopia Österlens uppbyggnad; från vision till verklighet
Kursledare: Karin Malmgren

4-5 oktober
Kurs – Inspiration till självläkning
Kursledare: Ingalill Kjellqvist

25-26 oktober
Kurs – Maten är vår bästa medicin
Kursledare: Marianne Stellin

2 november
Workshop – Rörelse och dans
Kursledare: Barbro Carelius Hallgren

8 november
Kurs – Örtmedicin och homeopati
Kursledare: Catharina Ehlo

29 november
Workshop – Vegetarisk julmat Eve’s Bistro
Kursledare: Eve Maltais  


Övriga evenemang (ingen föranmälan)

21 augusti
Temakväll – Permakulturprojekt Skogsträdgård

4 september
Temakväll – Medicinsk Qigong

21 september
Omställningsprojekt – Gemenskapsodling & Fröbank

2 oktober
Temakväll – Örtmedicin & Homeopati

23 oktober
Temakväll – Elöverkänslighet; en nertystad hälsorisk

6 november
Temakväll – Husisolering och låg energiförbrukning

16 november
Omställningsprojekt – Gemenskapsodling & Fröbank

 

Inga svar på “Ecotopias höst- och vinterprogram”. Svara du!